[Tutorial] Je eigen cloud: Nextcloud op een Raspberry Pi 3 - Inleiding

Door Pazo op maandag 12 februari 2018 00:00 - Reacties (13)
Categorie: Nextcloud, Views: 5.592

Nextcloud Pi logo

Je eigen server, met functionaliteit vergelijkbaar met Dropbox, Onedrive of Google Drive, maar dan in eigen beheer. En veel meer ruimte. Bijvoorbeeld 2 of 3 TB (of meer), zonder dat daar maandelijks een abonnement aan vast zit. Nextcloud, een fork van Owncloud, is zo'n programma waarmee dat kan. Omdat je je eigen server natuurlijk ook 24/7 wil laten draaien, is het wel handig om de stroomrekening daarvoor zo laag mogelijk te houden. Daarom is bij mij de keuze gevallen om dit Nextcloud op een Raspberry Pi 3 te installeren. Verder is nog een externe harde schijf nodig. Ik heb gekozen voor portable Seagate 3TB hardeschijf, waardoor geen extra stroomtoevoer nodig is.

Note: Kanttekening is wel dat dit het enige apparaat mag zijn dat aangesloten is via USB aan de RPi3, want de hoeveelheid volt / ampere dat de RPi3 kan leveren is beperkt. Het kan zijn, met een andere type harde schijf, dat je een USB-hub met eigen stroomvoorziening moet gebruiken.

Nextcloud UI

Voor mij was het ook compleet iets nieuws. Ik moest aan de slag met een RPi,3 dus ook met het OS (bijvoorbeeld Raspbian Jessie of Raspbian Stretch). Verder had ik al gelezen dat vrijwel de hele installatie via een terminal moest, dus door middel van codes kloppen in een soort van Linux taal. Dat had ik zelf ook nog nooit gedaan, dus ook voor mij was eigenlijk alles nieuw.

Online staan vele handleidingen over de Nextcloud op een RPi3 te installeren. De meeste in het Engels. Echter liep ik tijdens mijn installatie continu aan tegen problemen / fouten die op de tutorials niet naar voren kwamen. Dus ik heb enorm veel moeten speuren op internet en proberen om de fouten op te lossen en de installatie tot een succes te maken. Nu ik alles heb draaien heb ik daarom besloten om een beginners tutorial te schijven, inclusief de fouten / problemen en de oplossingen die ik ben tegengekomen.

RPi3 case
Mijn 2 stuks RPi3 modules en een Seagate 3TB portable HDD, samen in de zeer kleine Silverstone TP13 behuizing. De RPi3 met de HDD wordt gebruikt voor Nextcloud, de andere RPi3 voor OpenVPN en Pi-Hole

Het eerste deel van deze tutorial bestaat uit de (basis) installatie van Nextcloud op een RPi3. In het tweede deel ga ik verder in op de optimalisatie van Nextcloud, om er nog meer uit te halen. In het derde en laatste deel bespreek ik problemen / fouten die ik ben tegen gekomen, en hoe ik die opgelost heb.

In feite is de inhoudsopgave dus als volgt:In de blogpost 'Installatie' en 'Verbeteringen en optimalisatie' zal ik bij de stappen waar ik problemen heb ondervonden direct verwijzen naar de blogpost 'Probleemoplossing'.

Happy reading, hopelijk maak ik je enthousiast om je eigen cloud te maken :)

Volgende: [Tutorial] Je eigen cloud: Nextcloud op een Raspberry Pi 3 - Installatie 02-'18 [Tutorial] Je eigen cloud: Nextcloud op een Raspberry Pi 3 - Installatie
Volgende: Hacking as a dummie: installatie en eerste tests 03-'17 Hacking as a dummie: installatie en eerste tests

Reacties


Door Tweakers user jhead22, woensdag 14 februari 2018 09:07

Leuk project!

Zelf heb ik net een bordje gekocht met een quad core Celeron processor met een TDP van 6 watt voor een nasje. Bord heeft 2x gbit lan en 4x sata.

Iets minder zuinig, maar veel sneller dan een Pi.

Bord:

pricewatch: Gigabyte GA-N3150N-D3V (rev. 1.0)

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 februari 2018 09:08]


Door Tweakers user vbnm, woensdag 14 februari 2018 11:00

Ha, hulde voor deze mooie tutorial!

Onlangs ben ik zelf ook aan de slag gegaan met nextcloud, en ben daar best tevreden mee. Ik heb twee vragen voor je:
- Hoe is de performance als je video bestanden streamed of als je de spreed/talk functie gebruikt op de rpi3?
- Heb je het ook voor elkaar gekregen om mkv bestanden te streamen? Tot nu toe lukt dit me alleen met mp4 files.

Thanks

Door Tweakers user Pazo, woensdag 14 februari 2018 11:05

vbnm schreef op woensdag 14 februari 2018 @ 11:00:
Ha, hulde voor deze mooie tutorial!

Onlangs ben ik zelf ook aan de slag gegaan met nextcloud, en ben daar best tevreden mee. Ik heb twee vragen voor je:
- Hoe is de performance als je video bestanden streamed of als je de spreed/talk functie gebruikt op de rpi3?
- Heb je het ook voor elkaar gekregen om mkv bestanden te streamen? Tot nu toe lukt dit me alleen met mp4 files.

Thanks
Bedankt. Op beide vragen kan ik geen antwoord geven. Dit omdat ik het daar niet voor gebruik. Ik gebruik het zelf momenteel alleen voor opslag, stream er niets vandaan. Heb namelijk naast deze RPi met Nextcloud nog een 'gewone' server/pc draaien waar ik mijn films vanaf stream.

Door Tweakers user Gotiniens, woensdag 14 februari 2018 18:01

Ik heb volgens mij dezelfde seagate schijf (wel de 2TB variant) aan mijn RPI hangen, en ondanks dat het soms maanden stabiel blijft draaien, kan het toch zomaar zijn dat hij van het ene op het andere moment crashed. Ik heb uiteindelijk een powered USB disk aan mijn RPI gehangen en sindsdien werkt het super stabiel

Door Tweakers user Pazo, donderdag 15 februari 2018 08:34

Gotiniens schreef op woensdag 14 februari 2018 @ 18:01:
Ik heb volgens mij dezelfde seagate schijf (wel de 2TB variant) aan mijn RPI hangen, en ondanks dat het soms maanden stabiel blijft draaien, kan het toch zomaar zijn dat hij van het ene op het andere moment crashed. Ik heb uiteindelijk een powered USB disk aan mijn RPI gehangen en sindsdien werkt het super stabiel
Bedankt voor de tip. Tot op heden inderdaad nog geen problemen ondervonden, maar mocht dat toch gebeuren dat zet ik er een USB powered hub tussen.

Door Tweakers user Pathogen, donderdag 15 februari 2018 16:06

Cloud?

Dit is toch gewoon een server?

Door Tweakers user Pazo, donderdag 15 februari 2018 16:13

Pathogen schreef op donderdag 15 februari 2018 @ 16:06:
Cloud?

Dit is toch gewoon een server?
Zou dat? Bij diensten als Dropbox / Onedrive staat je data toch ook gewoon op een harde schijf en kan je die via internet benaderen? Verschil is alleen dat dit bij je thuis staat, en Dropbox / Onedrive ergens anders in de wereld. Als het verschil tussen een server en cloud enkel de opslaglocatie is, ja, dan is het misschien een server.

Door Tweakers user seppevs, donderdag 15 februari 2018 17:04

Pazo schreef op donderdag 15 februari 2018 @ 16:13:
[...]


Zou dat? Bij diensten als Dropbox / Onedrive staat je data toch ook gewoon op een harde schijf en kan je die via internet benaderen? Verschil is alleen dat dit bij je thuis staat, en Dropbox / Onedrive ergens anders in de wereld. Als het verschil tussen een server en cloud enkel de opslaglocatie is, ja, dan is het misschien een server.
Nee, bij Dropbox / Onedrive staat je data niet zo maar op 1 simpele harde schijf, maar gemirrorred op meerdere system / schijven waarvan er (automatisch) gerecovered wordt als er een schijf de geest geeft.

Als je alles thuis (enkel en alleen) opslaat op 1 simpele schijf, dan ben je alles kwijt als die crasht.

Door Tweakers user Pazo, donderdag 15 februari 2018 17:06

seppevs schreef op donderdag 15 februari 2018 @ 17:04:
[...]
Als je alles thuis (enkel en alleen) opslaat op 1 simpele schijf, dan ben je alles kwijt als die crasht.
En daar is de backup dan weer voor uitgevonden :)
Maar prima als jij Nextcloud een server vind; geef het beestje een naam. ;)

Door Tweakers user seppevs, donderdag 15 februari 2018 17:11

Het is ook een server :)
Als je huis afbrandt, dan ben je je data kwijt. Dat heb je niet als je Dropbox / Onedrive / Google drive gebruikt, die verspreiden je data over verschillende locaties (daarom noemen ze het ook 'the cloud').

Door Tweakers user Pazo, donderdag 15 februari 2018 17:14

seppevs schreef op donderdag 15 februari 2018 @ 17:11:
Het is ook een server :)
Als je huis afbrandt, dan ben je je data kwijt. Dat heb je niet als je Dropbox / Onedrive / Google drive gebruikt, die verspreiden je data over verschillende locaties (daarom noemen ze het ook 'the cloud').
Daar heb je inderdaad wel een goed punt, had ik nog even niet aan gedacht. Ik zal eens kijken of ik het anders kan verwoorden in de inleiding.

EDIT: Consider it done. Denk dat ik het zo beter verwoord.

[Reactie gewijzigd op donderdag 15 februari 2018 17:18]


Door Tweakers user Hkuit, vrijdag 16 februari 2018 13:57

"Omdat je je eigen server natuurlijk ook 27/4 wil laten draaien";
haha, da's ook een idee;
27 uur in een dag, maar dan wel een kortere week!

Verder leuk artikel, maar verkijk je inderdaad niet op de veiligheid.

Door Tweakers user Pazo, vrijdag 16 februari 2018 14:01

Hkuit schreef op vrijdag 16 februari 2018 @ 13:57:
"Omdat je je eigen server natuurlijk ook 27/4 wil laten draaien";
Oeps :+

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 februari 2018 14:02]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.